Sy med surfplattan

Alla som har följt programmet Project Runway har sett hur deltagarna nuförtiden använder surfplattor till hjälp med sina projekt. Man kan designa kläder, mönster och textiler genom att rita på skärmen, man kan ta reda på vilka material som är tillgängliga liksom experimentera med färger och tillbehör utan att behöva gå ut eller ens lyfta på rumpan. Det finns dessutom program och appar med modeller som man kan ladda ner, där kan man prova sin design liksom leka med accessoarer och frisyrer för bästa möjliga kombination och resultat.

Ett exempel på ett bra sy-program för surfplattan är Pattern Maker, som finns för både proffs och amatörer. Här kan man få hjälp med i princip allt som har med att sy att göra, till exempel att göra eller följa mönster, att ta mått och att räkna ut storlekar. Man kan också lära sig olika metoder att sy och det finns ett särskilt kapitel som bara handlar om att göra ändringar på redan existerande kläder. Detta är ett mycket ekonomiskt alternativ för den som kanske inte vill eller kan skaffa sig en massa nya tyger utan stället vill jobba med de kläder han eller hon redan har. För kläder som har gått sönder finns det också bra förslag på hur man kan laga dem utan att plagget för den sakens skull ser gammalt eller reparerat ut!

Evernote är en annan fantastisk app för den som syr då den låter en organisera alla sina projekt på ett enkelt och praktiskt sätt. Här kan man till exempel lägga in alla sina mönster och mått, vilka material man har använt liksom hur man gått till väga. Med hjälp av surfplattans kamera kan man ta bilder av det man sytt och sedan lägga in dessa bilder i en sorts virtuell garderob där allt är sorterat efter typ av plagg, kön, storlek och material.

delirium