Skapa med hela världen

Pyssel och handarbete har fått ett rejält uppsving under de senaste åren; aldrig har folk suttit och sytt, stickat, broderat, gjort scrapbooks, tillverkat egna möbler, gjort dockhus, smycken och målat som nu och det märks till och med inom dataspelsvärlden. Det finns massor av roliga spel som har med att tillverka saker att göra, inte minst den svenska storsuccén Minecraft som idag har över 40 miljoner registrerade användare. Spelet, som kan laddas ner på datorer, surfplattor och mobiler, går ut på att man skall bygga en hel värld med byggblock och i olika material, inte olikt lego, och idag är fenomenet med detta spel så stort att man till och med har internationella utställningar med innovativa och fantasifulla byggnader och kreationer som deltagare skapat.

Många kändisar som Madonna, Matt Damon och Jennifer Aniston har berättat i intervjuer att de gärna sitter och pysslar mellan inspelningsvarven och på TV går det oerhört många program som handlar om olika former av handarbete, som Craft Wars med Tory Spelling, heminredningsprogram och Project Runway, som idag visas i över 25 olika internationella versioner, inklusive Project Runway Monogolia! För att inte tala om alla matlagningsprogram som Masterchef, Bake off och Den nakna kocken, som förvisso inte handlar om pyssel men likväl uppmuntrar kreativitet och skaparglädje i hemmet.

Till detta kommer det enorma intresset för fotografi som idag spridit sig som en löpeld över internet tack vare mobiltelefoner och surfplattors excellenta kameror och appar som tillåter amatörer att ta riktiga proffsbilder. Dessa kan sedan delas på Facebook och Instagram eller användas genom att tryckas på väskor, kuddar och filtar. Man behöver inte längre köpa fabrikstillverkade textiler, man kan göra egna, och på kaffekoppen kan man ha en bild av sina barn eller husdjur. Den digitala tekniken har satt igång en helt ny våg av roliga idéer och skapelser, och det ser ut att fortsätta i många år till.

delirium