Skapa konst med surfplattan

Länge har digital konst varit förknippade med datorn. Och, inte minst, oerhörd talang från de som ägnar sig åt den.

De flesta tänker sig också digitala konstnärer som personer som ägnar sig åt konst med hjälp av en ritplatta, i många fall värd åtskilliga tio tusentals kronor. Men den bilden bör nog revideras. I dagsläget behövs inte någon dyr ritplatta eller märkliga program för att du ska kunna skapa konst i den digitala världen. Ja, om du inte vill förstås. Faktum är att du inte ens behöver en dator.

Surfplattorna blir allt kraftfullare för varje år som går och apparna som hör till följer förstås med i utvecklingen. I dag finns appar inom allt från utvecklande ledarskap, den ledarskapsmodell som används inom försvarsmakten och i kommun och landsting, till musik och mobilspel. Med andra ord kan du göra det mesta med din surfplatta. Det innebär att det idag är fullt möjligt att använda en surfplatta för att skapa allt från fotokonst till skisser och hela målningar. Digital konst har aldrig varit enklare och mer tillgänglig för alla oavsett förmåga.

Det spelar inte heller någon roll om du föredrar att rita själv eller om du hellre vill skapa exempelvis mandalas med hjälp av olika program. Det finns någonting för alla smaker. Apparna varierar visserligen en aning beroende på om din surfplatta är en Ipad (iOS) eller om det är exempelvis en Samsung som använder sig av Android eftersom inte alla appar är anpassade efter båda operativsystemen. Men oavsett vilken typ av surfplatta du använder så kommer du förmodligen hitta mängder av appar att använda.

Har du en Ipad och gillar att måla i målarböcker för vuxna så måste du ladda ner Millie Marotta’s coloring adventure. Millie Marotta är den konstnär som ligger bakom de oerhört populära målarböckerna som tog världen med storm under 2015. Här i Sverige går serien ofta under namnet Kreativ Mindfullness och finns på de flesta stora bokhandlar. Liknande appar finns förstås även till Android-enheter även om du då inte får Millie Marottas unika skisser som utgångspunkt.

Vill du istället rita på egen hand rekommenderas att du skaffar en stylus. Det vill säga en penna som är gjort för att rita på touchsscreen. Dessutom kan det vara värt att skaffa en lite bättre app om du verkligen vill satsa på ditt konstnärskap. Men till en början kan du alltid botanisera bland de många gratisappar som finns tillgängliga.

Om du sen, slutligen, vill skriva ut ditt konstverk behöver du en skrivare med airprint funktion. Detta är i princip en bluethooth-funktion som låter dig skriva ut direkt från surfplattan till din skrivare. Vissa skrivare kräver en speciell app för att fungera så du bör sätta dig in i vad som gäller för just din skrivare innan du sätter igång. Men när du sedan väl är igång kan du skapa av hjärtats lust. Skulle det inte bli bra behöver du bara trycka på en kapp för att börja om från början igen.

delirium