Planera sitt pyssel med surfplattan

Det finns många appar man kan använda på sin surfplatta som hjälpmedel när man pysslar. Man kan enkelt skapen en så kallad “mood-board” via olika appar, som är ett sätt att få fram sina idéer genom att samla en mängd inspirationsbilder på ett och samma uppslag. När man använder sin surfplatta kan man enkelt flytta runt bilder, noteringar och grafik på skärmen och låta appen sammanställa en helhet av de färger och former man har lagt i sin mood-board.

Hitta rätt färgkombinationer

Andra appar låter användaren hitta rätt färgkombinationer och man kan experimentera med olika valörer på surfplattan och till och med få ut vilka färgkoder man sedan ska beställa till sitt pyssel eller byggprojekt. Färger är viktigt i de flesta modeller man bygger och via en app kan man enkelt ta fram olika färgscheman enligt särskilda värden. Egentligen är det inte så avancerat vilket man först tror, utan handlar mer om att hitta grundfärgen man vill jobba med så kan en app enkelt hitta olika komplementsfärger och föreslå olika färgackord som kommer harmonisera och se bra ut.

Bygga en 3D-modell

Ibland vill man testa en idé virtuellt innan man genomför det i verkligheten och då kan surfplattan vara ett perfekt verktyg när man pysslar. Det finns appar där man enkelt kan göra enklare 3D-modeller och även få alla mått man behöver. Det här kan spara värdefull tid då man inte behöver göra misstag med att klippa något för kort eller underskatta hur mycket material det kommer att gå åt. Andra funktioner som många appar har, är att man kan fotografera en yta man tänk måla eller smycka ut, och först testa olika id´ér på skärmen. Kanske har man tänkt designa sitt nya iphone 7 skal och vill först testa lite olika varianter innan man ger sig i kast med det verkliga skalet. Genom att planera sitt pyssel undviker man att behöva gissa och uppskatta materialåtgång utan kan få en relativt bra överblick redan i början av skapandet. Man kan även använda plattans kamera och fotografera vartefter arbetet eller pysslandet går framåt och både publicera på sociala media som skapa ett bildarkiv för sin egen skull. Det är alltid roligt att gå tillbaka och se hur processen fram till det färdiga resultatet såg ut.

Ritningar för att sy

Den som syr exempelvis ett klädesplagg kan ta hjälp av appar där olika ritningar och mönsterpassningar finns. På det här viset kan man samla allt man behöver i samma app och en surfplatta ger den perfekta mobiliteten när man kan ha den bredvid symaskinen eller i knät då man syr. Man kan enkelt bläddra mellan hundratals syprojekt och även dela med sig av sina egna ritningar. Det möjliggör även att samarbeta med andra kring samma syprojekt och man spara då alla bilder på samma app, där fler andra personer kan följa med i utvecklingen.

delirium