Kreativ mindfullness med Surfplattan

Allt fler upplever problem med stress som i sin tur ger problem som sömnsvårigheter, värk och andra mer obehagliga symptom som exempelvis magkatarr och i värsta fall hjärtinfarkt. Stress påverkar också immunförsvaret och gör en känsligare för infektioner. Detta har i sin tur lett till att ett stort antal olika företag som erbjuder alla möjliga former av mindfulness och meditation har dykt upp.

Men handen på hjärtat? Vem har egentligen tid att åka iväg en eller ett par timmar flera gånger i veckan för att delta i någonting som kanske blir ytterligare ett måste? Visst har mindfulness, meditation och yoga sina fördelar men då ska det inte vara ytterligare någonting att oroa sig över.

Handarbete ska vara bra mot stress och oro enligt flera olika studier. Problemet är bara att handarbete i många fall kräver att du vet hur man gör eller att du känner någon som kan lära dig. Visst kan du lära dig att exempelvis sticka genom att titta på Youtube, men om du inte är oerhört motiverad kommer det vara svårt att komma igång på riktigt. Det går även att gå kurs men precis som nämnts tidigare gäller det då förstås att ha tid för det.

För den som är upptecknad nästan hela dygnet finns dock en lösning i form av surfplattan eller, i värsta fall, mobilen. Du behöver inte några stora förvaringsutrymmen eller dyra konstnärsmaterial för att vara kreativ. Istället kan du använda någon av alla de appar som du hittar i telefonens Appstore. Det är kanske inte hantverk enligt den traditionella definitionen men det räcker absolut för en stunds avslappning.

Vad behövs?

Du behöver inte heller vara någon mästerlig konstnär för att dra nytta av alla appar som finns tillgängliga. Det är ju trots allt bara du som kommer se det som du skapar (om du inte väljer att dela med dig av dina konstverk förstås). Men innan du sätter igång är det ett par saker du eventuellt behöver för att göra hela upplevelsen så behaglig som möjligt.

Ska du ägna dig åt att rita eller färglägga mindre mönster rekommenderas verkligen att du använder en stylus. Det är en typ av penna som du använder för att rita på skärmen till din surfplatta. Hos exempelvis Nordicbox.se kan du hitta olika typer av styluspennor och annat som gör hela upplevelsen trevligare.

Sen kan du välja någon av alla appar som finns tillgängliga. Exakt vilka appar som finns beror på vilken typ av surfplatta du har. En Ipad har inte nödvändigtvis tillgång till samma appar som en Samsung Galaxy eller annan Android-platta. Så utforska respektive app-store och testa dig fram tills du hittar en app som passar dina intressen och förmågor oavsett om du vill lägga pussel, färglägga eller skapa egna skisser och målningar.

delirium