Inspiration för skapande, direkt i surfplattan

Nog för att du kan pyssla direkt i plattan. Det finns gott om appar i enhetens appstore och på Google play för den som vill ha någonting att sysselsätta fingrarna med. Tack vare prestandan hos de senaste generationernas surfplattor och mobiler är det nu möjligt att göra det mesta via surfplattan. Du kan rita eller skissa och skapa egna målningar. Du kan även lägga pussel, göra pixelbilder och mycket, mycket mer.

Att hitta inspiration

Men du kan förstås göra så mycket mer än att skapa själv. På surfplattan kan du hitta både inspiration och undervisning. Du kan till exempel ladda ner appar med kurser inom det mesta. Ett sådant exempel är Udemy (tillgänglig på Android) som erbjuder utbildningar i allt från SEO och kreativt skrivande till akvarellmålning och fotografi.

Är det inspiration, eller hjälp, som du är ute efter så kan även sidor som YouTube vara ett bra alternativ. YouTube brukar ingå som app i de flesta surfplattor eller mobiler. Men skulle den inte göra det i just din går det förstås utmärkt att surfa direkt till sidan via telefonens webbläsare. På YouTube hittar du alla möjliga videos från användarna och via sökverktyget kan du söka dig fram till just de videor som du är intresserad av.

Ägnar du dig själv åt något kreativt? Kanske har du en egen butik eller större blogg och vill skapa ett nyhetsbrev till dina följare? Då finns det förstås hemsidor som hjälper dig med detta och sidan du hittar via länken gör det extra enkelt för dig. Bara klicka och dra, utan att behöva skriva någon kod eller använda konstiga program.

Tidningar och annat

En app för tidningar är nästan ett måste för alla som äger en surfplatta. Vilken app du väljer beror förstås på vad du är ute efter. Studera appens innehåll och funktion innan du väljer att använda den. Många har främst engelska tidningar och är din engelska lite knackig kan det vara bättre att försöka hitta en som främst erbjuder svenska tidningar. Läser du mycket kan det vara värt att välja en prenumerationstjänst där du betalar en viss summa för appen och sedan får läsa alla ingående tidningar varje månad.

Är du allmänt intresserad kan en prenumeration på tidningen Hemslöjd vara av intresse. Tidningen finns i digitalt format på en egen app. Hemslöjd ges ut av Hemslöjden, en förening som ägnar sig åt att sprida kunskap om hantverk och handarbete både rent historiskt och i modern tid. Föreningen samarbetar även med dalarnas museum och har en samling med över 45 000 olika föremål.

Gillar du andra typer av hantverk finns många olika specialtidningar även inom dessa. Söker du efter svenska tidningar handlar de flesta dock enbart om sömnad och stickning. Vill du läsa om konst eller kanske musik har du större chans att hitta material på engelska. Svenska är tyvärr ett lite för litet språk så om du är intresserad kanske det är värt att fila lite på kunskaperna i engelska och börja läsa engelska tidningar istället. Detta kommer nämligen öppna en helt ny värld av inspirerande tidningar och ny kunskap.

delirium